Värmeböljan förhindrar solpaneler från att producera maximalt
Dagar av stekande sol ger energi till Europas elnät med rekordstora mängder solenergi – men den nuvarande värmeböljan är faktiskt dåliga nyheter för solpanelerna.
I Tyskland genererades en rekordmängd el med solkraft i söndags, medan större delen av landet utsattes för en varning för skadligt höga temperaturer Ännu mer solenergi förväntas genereras under de kommande dagarna, eftersom Västeuropa rustar sig för en värmebölja sällan skådats.
Medan mer solgenererad energi kan ses som en positiv biverkning av vad som sannolikt kommer att vara en ”dödande” värmebölja, hindrar värmen faktiskt solpaneler från att producera maximalt.
Ändå är dessa rekordstora mängder solenergi långt ifrån vad landets solpaneler kunde ha uppnått om temperaturen hade varit lite lägre. Låter det konstigt?
Kontrastmässigt är varmare, soligare dagar inte lika med mer kraft, eftersom stigande temperaturer faktiskt hindrar solpanelernas förmåga att samla energi.
Hur fungerar det? Solpaneler absorberar solljus med sina fotovoltaiska celler, med fotonerna som sugs in av panelerna som slår loss elektroner från sina atomer och bildar en elektrisk krets i panelens halvledare, vilket genererar ett flöde av elektricitet.
De flesta solpaneler testas vid en temperatur på 25 grader Celsius, en idealisk temperatur vid vilken denna process sker inom solpaneler under optimala omständigheter. Men över denna temperatur, oavsett hur starkt solen skiner, börjar effektiviteten minska för panelerna.
Värmen gör att ett för stort antal av panelens elektroner – de som är ansvariga för att omvandla energi från solen till elektricitet – exciteras, vilket så småningom minskar panelens genererade spänning och dess effektivitet. Höga temperaturer kan minska effektiviteten hos solpaneler med 10 till 25 procent. Lagom är bäst!